Hoe Kunnen we een Smartphoneverslaving bij Kinderen Tegengaan?

Een steeds groter aantal jongeren zegt dat ze niet zonder hun telefoon kunnen. Wat doen techgiganten, ouders en behandelcentra hieraan?

Hoe kunnen we een smartphoneverslaving bij kinderen tegengaan?

Sharelines

 • Een steeds hoger aantal jongeren zegt dat zij niet zonder hun telefoon kunnen
 • Een steeds hoger aantal jongeren zegt dat zij niet zonder hun telefoon kunnen. #smartphoneverslaving

Investeerders hebben techgigant Apple deze maand geconfronteerd met wat zij noemen een stijgend aantal jonge mensen die verslaafd zijn aan hun smartphone, rapporteerde Fortune.

Firma Jana Partners en investeerder CalSTRS — die samen ongeveer USD $2 miljard aan aandelen van Apple bezitten — zei dat zij willen dat het bedrijf software ontwikkelt dat ouders kan helpen om het telefoongebruik van hun kinderen te beperken. Ze hebben Apple ook gevraagd om de links tussen een verhoogd telefoongebruik en mentale gezondheid verder te onderzoeken.

Apple heeft gezegd dat zij “deze verantwoordelijk zeer serieus neemt”.

Het verzoek van de aandeelhouders volgt het onderzoek van Common Sense Media op, waaruit blijkt dat de helft van de Amerikaanse tieners denkt dat ze verslaafd zijn aan hun smartphones — een probleem waarvoor een toenemend aantal jongeren wereldwijd op zoek is naar een behandeling.

Wat is een smartphoneverslaving?

Een smartphoneverslaving is gekoppeld aan een internetverslaving, of het dwangmatig overmatig gebruik van het internet. Normaal gesproken gaat het hierbij om overconsumptie van social media, instant messaging en entertainment, zoals games.

Een smartphoneverslaving is zichtbaar op hersenscans, net zoals andere gedragsverslavingen: het beloningscentrum van de hersenen licht op wanneer de gebruiker denkt aan het gebruik van zijn telefoon. Normaal gesproken bepalen professionals de ernst van een verslaving door een profiel op te stellen van het smartphonegebruik van de persoon, en hoe dit van invloed is op het dagelijks leven, socialiseren, humeur en slaap.

Er zijn een aantal negatieve gevolgen gelinkt aan een smartphoneverslaving, waaronder slaapstoornissen, afgeleid rijgedrag, een verkeerde houding, angst en depressie, en een algehele vermindering van de productiviteit.

Sommige mensen vergelijken de conditie met nomofobie — jargon voor ” geen-mobiel-fobie”, ofwel een angst om geen volledige toegang te hebben tot zijn of haar telefoon.

Je verdient het om gelukkig te zijn

Tekenen van een smartphoneverslaving

Maak jij je zorgen dat een tiener in jouw leven ongezond afhankelijk is geworden van zijn of haar smartphone? Beantwoord de volgende vragen met ja of nee:

 • Vergeet hij de tijd terwijl hij zijn telefoon gebruikt en komt hij er niet aan toe om andere taken te volbrengen?
 • Wordt hij zichtbaar nerveus wanneer de batterij bijna leeg is of wanneer hij de toegang tot het netwerk of WiFi verliest?
 • Gaat tijd met de telefoon doorbrengen ten koste van schoolwerk?
 • Klagen anderen over hoe lang hij zijn telefoon gebruikt?
 • Raakt hij geïrriteerd wanneer hij geen informatie kan bekijken op zijn telefoon, inclusief op social media en in email?
 • Raakt hij geïrriteerd of angstig wanneer hij geen telefoontjes of sms’jes kan ontvangen?
 • Schiet hij in de verdediging over de hoeveelheid tijd die hij op zijn telefoon doorbrengt?
 • Heeft hij, zonder succes, getracht om de hoeveelheid tijd die hij doorbrengt op zijn telefoon te verminderen?

Wanneer je op minimaal vier van deze  vragen ja hebt geantwoord, kan de persoon in kwestie een obsessie hebben met zijn smartphone, tot het punt van verslaving.

Waarom kiezen voor een behandeling voor smartphoneverslaving bij The Cabin?

The Cabin Nederland intramurale behandeling biedt degenen die lijden aan smartphoneverslaving de kans op een “detox” van hun telefoongebruik in de prachtige groene omgeving van het noorden van Thailand.

Hier zijn in het Westen gecertificeerde beoefenaars werkzaam aan ons unieke programma, dat zich specialiseert in verslavingen waarbij onthouding niet realistisch is — zoals met smartphones, waarbij het doel is om het telefoongebruik onder controle te houden, in plaats van het volledig te verbannen. Degenen die hierbij hulp nodig hebben, krijgen 24 uur per dag ondersteuning om een gezondere relatie op te bouwen met technologie, en een nieuwe aanpak te ontwikkelen voor het dagelijks leven.

Deze behandeling die is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, de 12 Stappen en mindfulnessbeoefening wordt geleverd op onze idyllische bergcampus in Thailand tegen een fractie van de kosten van vergelijkbare programma’s gelegen in het westen.

Zoek Nu Hulp

Wat kunnen familieleden doen om bij te dragen aan het herstel van een tiener?

Een behandeling eindigt niet altijd wanneer een persoon The Cabin Nederland verlaat — on centrum biedt waardevolle aftercare en ondersteuning aan haar alumni.

Als een tiener in jouw leven worstelt met een smartphoneverslaving, raden experts een aantal maatregelen aan om hem te helpen tijdens zijn herstel. Ouders kunnen:

 • De telefoon wegleggen tijdens het eten
 • Een specifiek tijdsvenster aanwijzen op een dag om zijn telefoon te kunnen bekijken
 • Verwijder socialmedia-apps van zijn telefoon om de impuls om even te kijken te verminderen
 • Pak een nieuwe sociale of solitaire activiteit op om het gebruik van een smartphone te vervangen

The Cabin Nederland is toegewijd aan het ondersteunen van zowel degenen die een behandeling nodig hebben, en hun families. Om meer te weten te komen over of jij of iemand waar je van houdt zou kunnen profiteren van een gezondere relatie met zijn smartphone, neem dan contact met ons op voor een gratis consult.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.