7 Manieren Waarop Dierentherapie Kan Helpen Bij Verslavingsherstel

Wist jij dat slechts 30 minuten doorbrengen met een puppy een positief effect kan hebben op jouw hersenchemie? We kijken naar de vele voordelen van therapie met dieren bij verslavingszorg.

7 manieren waarop dierentherapie kan helpen bij verslavingsherstel

Sharelines

  • Het verbreken van een verslaving is een van de moeilijkste dingen die je kunt doen. Daarom is de ondersteuning van geliefden zo belangrijk. En hoe zit het met de steun van dierlijke metgezellen?
  • Het verbreken van een verslaving is een van de moeilijkste dingen die je kunt doen. Daarom is de ondersteuning van geliefden zo belangrijk. En hoe zit het met de steun van dierlijke metgezellen?

Het verbreken van een verslaving is een van de moeilijkste dingen die je kunt doen. Daarom is de ondersteuning van geliefden zo belangrijk. En hoe zit het met de steun van dierlijke metgezellen?

Als jij een dierenvriend bent, ben je je waarschijnlijk goed bewust van de positieve effecten die huisdieren hebben op jouw leven. Sterker nog, wanneer je slechts 30 minuten doorbrengt met een puppy, kan dit een positieve invloed hebben op jouw hersenchemie. En wanneer toegepast bij verslavingszorg, kan hierbij een nog grotere impact optreden dan je zou verwachten.

Laten we het eerst hebben over wat dierentherapie precies is.

Wat is dierentherapie (Animal Assited Therapy, ofwel AAT)?

Bij dierentherapie brengt de patiënt tijdens rehabilitatie aangewezen hoeveelheden tijd door met therapiedieren. De dieren – in de meeste gevallen volwassen honden of paarden – zijn met zorg gekozen, getraind en gesocialiseerd. Zij worden vervolgens jouw liefhebbende en ondersteunende metgezellen gedurende elk stadium van jouw behandeling.

Veel herstellende verslaafden zeggen dat dierentherapie ze heeft geholpen om het behandelproces door te komen, maar het bewijs is niet alleen anekdotisch. Sterker nog, verschillende studies hebben de voordelen van AAT aangetoond, waarvan sommigen helemaal dateren tot de jaren 1800, toen Florence Nightingale ontdekte dat huisdieren angst kunnen verlagen bij kinderen. Sigmund Freud stond er ook om bekend om dieren mee te nemen naar therapiesessies.

In een meer recentelijk review van meer dan 28 studies die de voordelen van AAT bij de behandeling van mensen met een scala aan stoornissen hebben onderzocht, ontdekte neurowetenschapper Lori Marino dat 26 van de 28 studies een positieve uitkomst meldden bij patiënten die dierentherapie ondergingen. De deelnemers hadden ook een positievere kijk op therapie.

Vraag je je af op welke manier dit van invloed is op jou? Hier zijn zeven manieren waarop dierentherapie het verschil kan maken bij jouw behandelprogramma:

Je verdient het om gelukkig te zijn

1. De omgang met dieren werkt kalmerend

Zoals we allemaal weten, is het overwinnen van een verslaving geen kleine klus. Herstel vraagt vaak veel van je wilskracht, en er zullen tijden zijn waarin de frustratie en stress bijna te veel lijken om te dragen – daarom heb je alle hulp nodig die je kunt krijgen. Tijd doorbrengen met dieren kan ervoor zorgen dat jouw negatieve mentale staat omslaat in een positieve, waarbij jouw gevoel van veiligheid, zekerheid en algehele welzijn worden hernieuwd. Dit kan je helpen om je gedachten te kalmeren, wat als gevolg een positieve invloed heeft op jouw algehele herstelproces.

2. Het gezelschap van huisdieren verbetert het vermogen om te verbinden met anderen

Dieren kunnen ook je humeur en emotionele staat verbeteren. Het is aangetoond dat het spelen met een hond het niveau van oxytocine in de hersenen verhoogt. Oxytocine is een stofje in de hersenen dat een rol speelt bij het gevoel van verbondenheid met andere mensen – een belangrijk stofje om te ontwikkelen voor het vervullen van een nuchter leven.

3. Therapie met dieren helpt je open te stellen en over je problemen te praten

Dit kan je ook helpen om je open te stellen naar de buitenwereld, wat enorm belangrijk is voor behandeling. Schaamte speelt een enorme rol bij verslaving. Wanneer je verslaafd bent, voelt het vaak alsof de rest van de wereld jou veroordeelt. Het kan zelfs lijken alsof mensen op je neer kijken — zelfs wanneer je weet dat dit gevoel allemaal in je hoofd zit.

Dieren veroordelen niet, en hun liefde is onvoorwaardelijk. Bovendien geven zij eerlijke feedback over jouw gedrag, wat vertrouwen creëert. Het valt niet te ontkennen – voor een succesvolle behandeling moet je je openstellen over je problemen. En onderzoek toont aan dat AAT verslaafden kan helpen om dit veel gemakkelijker te doen.

4. Dieren moedigen je aan om meer fysiek actief te worden
Het is ook bewezen dat dieren je aanmoedigen om meer aan lichaamsbeweging te doen — met een hond moet je een rondje lopen en paarden moeten rennen. De voordelen van fysieke inspanning bij verslavingszorg zijn goed gedocumenteerd en verstrekkend – misschien het meest opvallend, het kan helpen om je negatieve gedachtenpatronen te doorbreken.

5. Huisdieren hebben kan het gevoel van eenzaamheid verminderen

Heb je je ooit gevoeld alsof niemand begrijpt waar jij doorheen gaat? Dit komt veel voor bij verslaafden. Niet bij vrienden en familie zijn tijdens rehabilitatie kan ook moeilijk zijn, maar dierlijk gezelschap biedt een gezonde manier om hier mee om te gaan.

6. Dieren kunnen co-afhankelijke neigingen verminderen

Niet alleen zorgen zij ervoor dat je je minder eenzaam voelt, een dier in de buurt hebben kan ervoor zorgen dat je je minder afhankelijk voelt van andere mensen. Co-afhankelijkheid is een veel voorkomend thema bij verslaving, maar dieren bieden op zo’n manier gezelschap dat het geen risico vormt op het creëren van een ongezonde relatie.

7. Dierentherapie helpt je om te geloven dat herstel mogelijk is 
De kans is groot dat je het al meerdere keren hebt geprobeerd om nuchter te worden, en misschien zorgen succesvolle pogingen uit het verleden ervoor dat het lijkt alsof alle hoop verloren is.  Dit is echter zeker niet het geval, en dierentherapie kan je helpen om een punt te bereiken waarop je volledig overtuigd bent dat persoonlijke verandering en genezing mogelijk is.

Zoek Nu Hulp

Een studie heeft de effecten van therapie met dieren bij 231 mensen met een middelenafhankelijkheid onderzocht. Onder de verslaafden bevonden zich mensen met een meth- en cannabisverslaving. De studie ontdekte dat dieren de verslaafden hielpen positiever te zijn over hun behandeling – wat  de kans op succes aanzienlijk verhoogt.

Ontdek hoe dierentherapie jouw herstel bij The Cabin kan versnellen
Je kunt niet steeds hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten – soms help je hulp van buitenaf nodig om te helpen het probleem aan te pakken. Je kunt nuchter worden en jouw leven herpakken, en The Cabin kan helpen. Wij bieden therapie met dieren om de voordelen van ons unieke en zeer effectieve behandelprogramma te maximaliseren. Neem vandaag contact op met ons om te leren hoe wij kunnen helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.