Een Gameverslaving is Serieus — en Behandelbaar
Een gameverslaving is serieus: confronteer het, behandel het en leef een meer gebalanceerd leven.
Sharelines
Na jaren van besprekingen van specialisten, wordt een gameverslaving nu officieel erkend door de World Health Organization (WHO – Wereldgezondheidsorganisatie) als een ziekte.
Het is meer dan 25 jaar geleden dat de Internationale Classificatie van Ziekten (afgekort tot ICD in het Engels) is bijgewerkt — de catalogus die door artsen wordt gebruikt om alle medische aandoeningen te diagnosticeren. Maar later in 2018 zal de 11e editie een nieuwe toevoeging hebben: gameverslaving. Volgens de BBC bevindt de classficering zich nog in de conceptfase, dus de termen kunnen nog veranderen, maar de erkenning van gameverslaving zal blijven.
Er kan een kleine scheidslijn zijn tussen een toegewijde gamer en een met problemen: weten hoe je de waarschuwingssignalen identificeert van een gedragsverslaving en wanneer je moet ingrijpen kan het verschil maken in het leven van een jong persoon.
Signalen van een game-stoornis
Er zijn verschillende aanwijzingen waar je op kunt letten om te zien of het gamegedrag van een tiener tekenen van een verslaving vertoont, volgs de WHO.
- Een gebrek aan controle over hoe vaak iemand gamet, hoe intens de gamingsessies zijn, en hoe lang zij duren.
- Gaming wordt steeds belangrijker.
- Zelfs na het ervaren van negatieve consequenties blijft de gamer tijd besteden aan deze activiteit, of hij of zij steekt er zelfs meer tijd in.
Andere experts stellen dat er fysieke indicatoren zijn dat gaming ongezond is geworden. In deze gevallen vertoont de gamer tekenen van:
- Slechte persoonlijke hygiëne
- Spierspanning in de handen vanwege het overmatig gebruik van een gamecontroller of muis
- Vermoeidheid, moeheid
- Hoofdpijn gelinkt aan oogspanning
De ICD raadt aan om in de loop van een jaar de gaminggewoonten in de gaten te houden om te bepalen of verslavingszorg noodzakelijk is. Onderzoek wijst ook uit dat jongens meer tijd spenderen aan gamen dan meiden, en daarom bestaat de groep met gedragsstoornissen dat gekoppeld is aan deze activiteit voornamelijk uit jongens.
Wat een gameverslaving met je kan doen
Zoals elke andere gedragsstoornis, heeft ook een gameverslaving langetermijneffecten. Het gebrek aan slap en gebalanceerde maaltijden die gamers opgeven kunnen een negatieve invloed hebben op hun academische prestaties, leiden tot een slechte voeding en kunnen zelfs bijdragen aan slaapstoornissen, welke zijn gekoppeld aan een ongezonde hoeveelheid schermtijd.
Ook zijn er sociale consequenties. Hoe meer iemand met een gameziekte zich terugtrekt in een virtuele wereld, hoe zwakker de relatie met anderen in het echte leven kan worden, inclusief leeftijdsgenoten. Zij missen namelijk kansen om banden op te bouwen en vriendschappen kunnen verwateren, totdat de verslaafde geïsoleerd raakt. Studies tonen aan dat sociale isolatie daarop het risico op depressie, angst en zelfs middelenmisbruik kan verhogen.
Gamen is niet goedkoop, en degenen die eraan verslaafd zijn kunnen grotere sommen geld nodig hebben om toegang te houden tot netwerken, apparatuur en software die noodzakelijk zijn om door te kunnen blijven spelen. In het geval van tienerjongens en jonge mannen die nog thuis wonen, zijn het vaak hun ouders die financieel verantwoordelijk blijken voor de gamegewoonten van een geliefde.
Gaming onder controle krijgen
We weten dat gaming verslavend kan zijn, en bij The Cabin Nederland zijn we er klaar voor om jouw zoon te helpen zijn relatie met deze technologie aan te pakken.
Ons programma is onderdeel van The Cabin Group, internationaal erkend voor het bieden van hoogwaardige, gespecialiseerde behandelingen voor gedragsproblemen en middelenmisbruik. Als pionier in het helpen van jonge mannen in het bijzonder, biedt The Cabin Nederland de jeugd van over de hele wereld de kans om de problemen die ervoor zorgen dat zij op een ongezonde manier omgaan met gamen kunnen erkennen en aanpakken.
Vanuit onze basis in de idillische vergen van het noorden van Thailand bieden wij uitgebreide, persoonlijke behandelingen die erop zijn ingesteld om de onderliggende factoren die de jeugd leiden tot verslaving en isolatie, aan te pakken en elimineren. Je mag er gerust van uitgaan dat The Cabin Nederland is toegewijd aan voortgang en innovatie in onze therapieën: door middel van ons eigen behandelingsmodel combineren wij cognitieve en gedragstherapie met mindfulness en de traditionele 12 Stappen om iedereen holistisch te behandelen.
Een plek om tot rust te komen en je te herpakken
Met de bekendmaking van de doorbraak door het WHO, zullen er ongetwijfeld meer ouders zijn die zich afvragen of de relatie van hun kind met games gezond is, en of het interventie vereist.
Terwijl sommige afkickprogramma’s misschien moeite hebben met de omgang met deze “nieuwe” verslaving, heeft The Cabin Nederland een lange geschiedenis met het confronteren van gedragsstoornissen, waaronder gaming. Door middel van een-op-een- en groepstherapiesessies, intensieve atletische activiteiten, wildernisexcursies en vrijwilligerswerk dompelen wij wortelende gamers onder in de natuur, waardoor afstand wordt gecreëerd van triggerende technologische invloeden. Ontdek hier meer over de activiteiten, zorg en het schema van het programma.
Vanwege onze inzet voor een kleine inschrijvingsgroep, is er beperkte ruimte bij The Cabin Nederland. Als jouw kind zou willen meedoen met kuur dat zijn aandacht zal verleggen van gaming naar een sterkere betrokkenheid bij de wereld om hem hem, neem dan contact op met ons om een gratis en vertrouwelijk consult te regelen.
Comments are closed.